Cursussen voor mantelzorgers

Als mantelzorger zorgt u intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond en 'in balans' blijft. Omdat we weten dat het soms moeilijk is om die balans te bewaren, bieden we enkele cursussen voor mantelzorgers. 

In de cursussen krijgt u inzicht en staat u stil bij uw eigen situatie. Ook leert u waar nodig veranderingen aan te brengen. U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Samen met andere mantelzorgers leert u uw eigen grenzen herkennen en hoe u die kunt aangeven. U leert kijken naar de mogelijkheden en u leert om hulp te vragen, wanneer en hoe u dit wilt samen met de zorgvrager.

De lezing wordt verzorgd door Ronald Weismann van Notariskantoor Drunen, in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg Heusden. 

Tijdstip: dinsdag 26 november van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Raadhuisplein 16 in Drunen

Tijdens de lezing gaat Weismann onder meer in op de volgende zaken: 

 • Het verschil tussen levenstestament en testament
 • Hoe om te gaan met wilsonbekwaamheid?
 • De verschillen tussen bewindvoering, curatele en mentorschap & wanneer deze inzetten?
 • Als je als mantelzorger een taak krijgt als belangenbehartiger, wat wordt er dan van je verwacht?
 • Hoe leg je verantwoording af aan anderen?

Deelname is gratis. Graag vooraf aanmelden via info@mantelzorgheusden.nl of telefonisch: (0416) 373 670.

Het traject ‘Dementie, geluk ermee…’ biedt ondersteuning in de vorm van vijf bijeenkomsten voor mensen met dementie én hun mantelzorger(s). Tijdens de korte informatieve gedeelten van elke bijeenkomst leert u als mantelzorger meer over dementie, begrijpt u daardoor wat er gebeurt met uw naaste waarvoor u zorgt en ontmoet u mensen die hetzelfde ervaren. 

Voor de naasten met dementie wordt in diezelfde tijd een parallel programma geregeld met gezellige activiteiten, waardoor zij geniet-momenten (her-)ontdekken. Belangrijk onderdeel van het traject bestaat daarnaast uit leuke gezamenlijke ontspanningsactiviteiten. Halverwege de bijeenkomsten kunt u samen aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Samen genieten moet immers voorop staan! Ieder keer staat één thema centraal. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de groep is eigen invulling daarvan mogelijk. De thema’s zijn:

 • uw beleving van de dementie in relatie tot uzelf
 • uw eigen leven leiden
 • vrijheid en veiligheid
 • lichamelijke verzorging en huishouden
 • uw beleving van de dementie in relatie tot de ander
Wat kunt u verwachten?
 • Een driewekelijkse samenkomst van 6 tot 8 mantelzorgers en hun naaste met dementie 
 • Vijf bijeenkomsten van vijf uren, inclusief maaltijd.
 • Begeleiding door mensen die uw directe woon- en leefomgeving kennen.
 • Er zijn geen kosten aan verbonden.

U kunt kiezen voor locatie Drunen of Vlijmen.

Drunen
Datum:
 maandag 25 november, 16 december, 6 januari, 27 januari en 17 februari
Locatie: buurthuis de Stulp, Admiraalsweg 100 

Vlijmen
Datum: donderdag 12 december, 9 januari, 30 januari, 13 februari en 5 maart
Locatie: buurthuis De Mand, Jan Steenstraat 2

Meer informatie

Voor vragen of aanmelden kunt u bellen met (0416) 67 12 48 of een mail sturen naar informatie.en.advies@schakelring.nl.

Ben je creatief, en wil je even stilstaan bij een dierbare die je verloren bent? Kom dan naar onze workshop op donderdag 19 december. Daar gaan we op een creatieve manier met elkaar aan de slag. Iedereen kan meedoen, met of zonder creatieve talenten.

Datum: donderdag 19 december, inloop vanaf 9.30 uur. De workshop duurt tot 12.00 uur

In het kader van de feestdagen bieden wij u dan ook een feestelijke kerstlunch aan. Een fijn moment van samen zijn, en elkaar kunnen spreken en ontmoeten.

De lunch duurt van 12.00 tot 13.00 uur.

Deelname is gratis. Wel graag van tevoren aanmelden via info@mantelzorgheusden.nl. Bellen kan ook: (0416) 373 670. Graag aangeven of u naast deelname aan de workshop ook blijft lunchen. Aanmelden kan tot 10 december.

De organisatie is in handen van Jeanne van Asseldonk in samenwerking met Bijeen.

 

 

Wanneer vraag je nu wat precies aan en bij wie moet je nu zijn? Antwoorden op deze vragen krijgt u tijdens deze informatiebijeenkomst over Wlz, Wmo en de zorgverzekeringen. Daarmee krijgt u inzicht in welke hulp, ondersteuning en zorg u nu precies kunt aanvragen. En hoe Bijeen u hierbij kan helpen.

Datum: donderdag 5 maart 2020, 19.30 uur (inloop van 19.15 uur). De bijeenkomst duurt tot uiterlijk 21.30 uur.

Deelname is gratis. We verzoeken u vooraf aan te melden door een mail te sturen naar info@mantelzorgheusden.nl. Bellen kan ook: (0416) 373 670.

Wilt u meer weten over mantelzorg of heeft u specifieke vragen over dit onderwerp dan kunt u iedere woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur binnenlopen bij de wijkwinkel in Vlijmen. De wijkwinkel is gevestigd in het gebouw Caleidoscoop aan de Nassaulaan 32 in Vlijmen.