Mantelzorg en wonen

Als de zorg voor uw familielid intensiever wordt dan kan het zijn dat u overweegt om dichterbij elkaar te gaan wonen of bij elkaar in te wonen.  

Het is belangrijk om goed af te wegen wie er het beste kan verhuizen. En in welke vorm je gaat samenwonen en wat de eventuele financiële consequenties zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om samen een huishouden te vormen.​​ 

Stappenplan

Dit stappenplan helpt u bij het maken van een weloverwogen keuze. 

1. Oriënteren op de mogelijkheden
Afhankelijk van of u een koopwoning en huurwoning heeft, kunt u denken aan een mantelzorgwoning, kangoeroewoning, woning splitsing, inwoning en/of woningaanpassing. U kunt bij uw naaste(n) gaan wonen, of uw naaste(n) bij u.  

2. Bespreek samen wensen, mogelijkheden en voor- en nadelen
Wat voor de een wenselijk is kan voor de ander een belasting zijn. Het is fijn om elkaar vaker te zien en voor elkaar te kunnen zorgen. Maar hoe voorkom je overbelasting en het gebrek aan privacy? 

3. Breng geldzaken en financiële en juridische gevolgen in kaart
Samenwonen is niet zo makkelijk geregeld en heeft financiële gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag. Maar denk ook aan de kosten, boodschappen en kosten voor internet en televisie.   

4. Vraag hulp van experts en ervaringsdeskundigen
Neem contact op met het steunpunt mantelzorg. Samen kunnen wij met u kijken welke mogelijkheden er binnen Gemeente Heusden zijn voor uw woning. 

5. Maak een weloverwogen beslissing
Een hulpbehoevend familielid in huis nemen is niet zomaar iets. Neem de tijd om deze beslissing te maken waar iedereen zich goed bij voelt en vertrouwen in heeft. 

6. Maak duidelijke afspraken en leg deze vast
Voorkom problemen met andere familieleden en leg afspraken vast bij een notaris over wat te doen bij overlijden. 

Raadpleeg: Mantelzorg helpt jou helpen - MantelzorgNL